Direct naar: de inhoud (B + E rijbewijs), het menu met onze rijbewijzen, het hoofdmenu


Verkeersschool van der Weij

B + E rijbewijs

Voor ‘E achter B’ word een combinatie ingehuurd van een andere verkeersschool.

Voor deze combinatie is B+E vereist

Foto: Voor deze combinatie is B+E vereist

Het gebeurt helaas regelmatig dat chauffeurs en werkgevers geconfronteerd worden met de nadelige gevolgen van het rijden met een combinatie, zonder in het bezit te zijn van het juiste rijbewijs.

Niet alleen de kans op bekeuringen neemt steeds meer toe, ook kunt u bij eventuele ongevallen in de problemen komen met de verzekeringsmaatschappij. Elke verzekeringspolis bevat een uitsluitingsclausule en één daarvan heeft betrekking op het rijbewijs.

Eén van de bepalingen is dan ook dat de verzekering niet van kracht is, als de bestuurder niet in het bezit blijkt te zijn van een geldig rijbewijs van de categorie waar hij of zij mee rijdt.

Praktijkvoorbeelden voor het wel of geen B+E vereist op cbr.nl

Er zijn meerdere opleidingsmogelijkheden

Veruit het meest poulair is de dagopleiding E achter B. Het praktijkexamen vindt dan aan het einde van de 6 uur durende lesdag plaats. Naast de 6 uur netto rijtijd is een lunch en 2 pauzes in de dagcursus opgenomen. U begint om 07.30 uur of om 08.30 uur en doet respectievelijk examen om 14.00 uur of 14.55 uur.

Indien u de dagopleiding te intensief vindt, kunt u deze ook splitsen in 2 dagen. Ook kunt u 'losse lessen' plannen.

Auto met aanhanger op oefenterrein

Foto: auto met aanhanger op oefenterrein.

Heeft u weing of geen ervaring met het achteruit rijden met een caravan of aanhangwagen, dan adviseren wij te beginnen met een intake. Deze les duurt ongeveer 1,5 uur.

Wij kunnen het examen in Harderwijk of Emmeloord plannen.
Als u vanuit Almere wilt vertrekken, kunt u tevens in Bussum examen doen.
Mocht u na het lezen nog vragen hebben, of wilt u zich inschrijven bij onze verkeersschool dan kunt u telefonisch contact opnemen, via 06-11 000 737.

Tarieven:

Voor de tarieven kunt u op deze link klikken.
U word dan doorgestuurd naar de website van Kemp Rijopleidingen voor de actuele tarieven.

Op verzoek kunnen we een factuur voor u maken bij het volgen van B+E lessen of een dagcursus.

Wat verwacht een examinator van u tijdens een examen B+E ??

B+E rijbewijs vereist

Foto: B+E rijbewijs vereist

In het examencentrum maakt u eerst kennis met de examinator. Deze legt uit hoe het examen verloopt. Dan worden er een paar vragen gesteld over het kenteken van het trekkend voeurtuig én de aanhanger.
Het kentekenbewijs ligt gewoon voor u, dus u hoeft dit niet uit het hoofd te leren.
Buiten word er een ogentest gedaan, vaak door middel van het lezen van een kenteken op een auto op ongeveer 50 meter afstand. Soms staat de combinatie afgekoppeld bij het CBR, en beginnen we eerst met aankoppelen.
Dan word er aan aantal vragen gesteld over het voertuig, de zogenaamde voertuigcontrole

Vervolgens mag u een stukje gaan rijden, en laten zien wat u allemaal in huis heeft. De examinator let op een aantal onderwerpen zoals uw beheersing van het trekkende voertuig, kijkgedrag, voorrang verlenen, en rekening houden met andere weggebruikers.
Omdat u met een combinatie rijdt, zijn bijvoorbeeld de opstelruimte bij kruispunten en rotonde's wat beperkt.
Daar moet u dus rekening mee houden, het mag eigenlijk niet voorkomen dat u met uw combinatie kruispunten onnodig staat te blokkeren.

Ook heeft u een geringere acceleratievermogen in vergelijking tot een auto.
Dus even gouw nog 'iets' inhalen en vervolgens een zijstraat in willen rijden, kan al nare consequenties hebben met het rijden met een aanhanger of caravan achter uw auto...
Bij het afslaan in bijvoorbeeld een woonwijk , kunt u niet altijd 'dicht' langs de stoeprand rijden zoals een fietser dat doet.
Zodra u de bocht inzet, is de kans groot dat u de wielen van de aanhanger beschadigd doordat deze tegen de stoeprand aankomen, omdat de aanhanger een kleinere bocht wil maken dan het trekkende voertuig..

Bijzondere verrichtingen:

Tijdens het examen worden er een aantal bijzondere verrichtingen gedaan.
vaak begint de examenrit met het aankoppelen van de aanhanger.
In sommige gevallen, begint het examen met een aangekoppelde combinatie, maar dat heeft vaak met de veiligheid te maken ter plaatse.
Ook kan er een bochtje achteruit rijden gevraagd worden.
In princiepe doe je dat links om, dit in verband met de veiligheid.
Soms is er in een examenlocatie de mogelijkheid om achteruit naar een laaddok te rijden.
Hier wordt gekeken of u makkelijk met de combinatie kan manouvreren, en waar mogelijk, de combinatie in een goede positie zet, zodat het aanrijden van het laaddok vlot verloopt.