Direct naar: de inhoud (Vrachtautorijbewijs), het menu met onze rijbewijzen, het hoofdmenu


Verkeersschool van der Weij

Vrachtautorijbewijs

Vrachtauto

De vrachtwagen voor de rijlessen

Foto: inschatten van de ruimte...

Behalve opleidingen voor de rijbewijscategorie C bieden wij ook de categorie C1 aan. Wij zetten hiervoor een Iveco Daily 70C17 in. Het C1-examen is bedoeld voor voertuigen van 3500 tot 7500 kg.. Dat is bijvoorbeeld interessant voor bestuurders van een camper of kleine vrachtauto, paardenvervoerders, gemeentenvoertuigen en kleinere distributievrachtauto's die geen volledig C-rijbewijs willen halen.

U heeft een rijbewijs C nodig als u een motorrijtuig wilt besturen waarvan de toegestane maximummassa (zie deel 1A voertuigbewijs of kentekenbewijs deel I) meer dan 3500 kg bedraagt. Als u met dit motorrijtuig een aanhangwagen c.q. oplegger wilt trekken met een toegestane maximummassa van meer dan 750 kg, dan is het rijbewijs E bij C wettelijk verplicht.
Voor deze categorie maakt KEMP Rijopleidingen gebruik als trekkend materieel gebruik van DAF XF105 met wipkar. U kunt bijvoorbeeld reguliere lessen gaan volgen van 2 uur en dan 1 of 2 keer per week rijden. Het examen wordt tijdens de opleiding in overleg met de instructeur aangevraagd zodra u op het juiste niveau bent

Voor deze combinatie is C+E vereist

Foto: voor deze combinatie is C+E vereist

Tarieven

Voor de tarieven kunt u op deze link klikken.
U wordt dan doorgestuurd naar de website van Kemp Rijopleidingen voor de actuele tarieven.

Tarieven van C+E

Voor de Tarieven kunt u op deze link klikken.
U wordt dan doorgestuurd naar de website van Kemp Rijopleidingen voor de actuele tarieven.

Praktijk opleiding

De rijopleiding C
Wij adviseren met de rijopleiding te starten zodra u vak 1 (verkeer en techniek) of vak 2 (overige zaken) heeft behaald, afhankelijk waarmee u begint. Beide vakken kennen een geldigheid van twee jaar. Vak 3 (casestudies) en de beide toetsen hebben ook een geldigheid van twee jaar en mogen op een willekeurig moment – dus ook na het praktijkexamen – worden afgelegd. Een proefles vrachtauto twee uur kost € 129,- excl. 21% BTW. Wij mogen bijv. particulieren beroepsopleidingen BTW-vrij aanbieden. Informeer naar de mogelijkheden.

Verschillende opleidingsmogelijkheden

U kunt bijvoorbeeld reguliere praktijklessen volgen van 2 uur en dan 1 of 2 keer per week rijden. Het examen wordt tijdens de opleiding in overleg met de instructeur aangevraagd zodra u op het juiste niveau bent.
De compactopleiding is een verkorte rijopleiding. Voor deze opleiding doet u eerst een intest van 2 uur (€ 129,-) waarin de instructeur bepaalt hoeveel lesuren u nodig heeft om het examen met goed gevolg af te kunnen leggen. Daarna wordt in overleg de opleiding ingedeeld en het praktijkexamen aangevraagd en kunt u in een kort tijdsbestek het rijbewijs behalen. Meestal zal dit een pakket zijn met 26 rijlessen.

Medisch traject

Voordat u een praktijkexamen kunt doen, moet u zich laten keuren. Als uw keuring voor autobus (of vrachtauto) niet langer dan drie jaar oud is, kunt u volstaan met een ingevulde Eigen Verklaring. Deze wordt dan door ons naar de medische afdeling van het CBR opgestuurd. Deze Eigen Verklaring is verkrijgbaar bij onze rijschool. Ook de keuring kan bij ons plaatsvinden. Iedere maand bezoekt een ARBO gecertificeerde arts onze rijschool. U ontvangt na ca. tien dagen een brief retour van het CBR met daarin de 'verklaring van geschiktheid' of een doorverwijzing naar een specialistische arts. De goedkeuring is één jaar geldig.

Praktijk examen

Het examen begint met de voorbereiding en controle van het voertuig en de papieren. Daarna rijdt u binnen en buiten de bebouwde kom en op verschillende wegtypen. Tijdens het examen moet u aantonen het voertuig in alle facetten onder uiteenlopende omstandigheden te beheersen. Belangrijk onderdeel van het examen zijn de bijzondere verrichtingen, zoals een bocht achteruit rijden en keren door middel van steken.

Navigatie
Tevens krijgt u te maken met een zogenaamde navigatie opdracht. Zonder aanwijzing van de examinator rijdt u een deel van het examen uw eigen route. De examinator bepaalt de plaats waar u heen rijdt. Voor het plannen van uw route mag u een kaart gebruiken of een navigatiesysteem. Als u de locatie niet bereikt, is dat geen ramp. Het gaat erom dat u laat zien dat u zelf verantwoordelijke keuzes maakt in het verkeer.

KEMP Rijopleidingen verzorgt beide opleidingen en toetsen op haar eigen verkeerstrainingscentrum aan de Artemisweg 220 in Lelystad. Ook andere opleiders maken gebruik maken van deze locatie.

Automaatcode 78 op rijbewijs C?

Sinds 1 april 2014 is de automaataantekening in het C rijbewijs afgeschaft. Als u met een vrachtauto met automatische versnellingsbak op het praktijkexamen verschijnt, krijgt u geen automaataantekening meer in het rijbewijs. Voorwaarde is dat u beschikt over een B rijbewijs zonder automaataantekening en dat u gedurende het examen korte tijd handmatig schakelt, op aangeven van de examinator. Tijdens het praktijkexamen dient u dan aan te tonen de veiligheid te waarborgen en het brandstofgebruik en de uitstoot te verminderen door waar nodig manueel te schakelen.
Onze Scania 94G voldoet aan deze nieuwe eisen. De nieuwe regelgeving geldt niet voor C1. Voor de C1 categorie moet u dus in een handgeschakeld voertuig examen doen of u gaat met de Scania met Opticruise op examen en haalt een volledig C-rijbewijs.

Wanneer rijbewijs C1

Wanneer rijbewijs C